Dieta grupy "A"
Produkty, które należy spożywać (wskazane i obojętne) oraz te, których powinno się unikać. Traktuj je jako:wskazane – traktuj jak lekarstwo
obojętne – traktuj jak pożywienie
unikać – traktuj jak truciznę
WSKAZANE: wegetarianizm ZABRONIONE: mięso i mleko
MIĘSA I DRÓB
Wskazane: warzywa, owoce, soki i produkty roślinne. Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Obojętne: indyk, kurczak
Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny.
RYBY I OWOCE MORZAWskazane: dorsz, karp, łosoś, makrela, nawet żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń. Ryby nie powinny być wędzone.
Obojętne: jesiotr, pstrąg źródlany, szczupak, tuńczyk.
Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, soli, węgorza
NABIAŁ I JAJA
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy.
Obojętne: jaja kurze, kefir, jogurt, mleko kozie, ser biały, ser feta, ser kozi, mozzarella
Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, edamski, parmezan, ser topiony i serka wiejskiego
OLEJE I TŁUSZCZE ROŚLINNEWskazane: oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soji.
Obojętne: masło słonecznikowe, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy,
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
ORZECHY I PESTKI
Wskazane:orzeszki arachidowe, włoskie, pestki dyni, siemię lniane.
Obojętne: mak, migdały, orzechy laskowe, pestki słonecznika, sezam.
Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.
ZBOŻA / PRODUKTYWskazane: kasza gryczana, kukurydziana, mąka owsiana, sojowa i jej produkty, otręby owsiane i płatki owsiane, ryż niełuszczony, żyto (nasiona)
Obojętne: kasza i mąka kukurydziana, mąka pszenna biała, mąka z pszenicy orkisz, mąka żytnia (produkty), ryż dziki, wafle ryżowe.
Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków.
WARZYWAWskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
Obojętne: brukselka, buraki czerwone, grzyby boczniaki, kabaczek/patison, kalafior, kukurydza, ogórek, oliwki zielone, rzodkiewki, sałata, seler, szparagi.
Unikać: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków.
OWOCEWskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, czereśnie, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Obojętne: agrest, arbuz, awokado, brzoskwinia, daktyle, gruszka, jabłko, kiwi, maliny, nektarynka, porzeczki czerwone i czarne, rodzynki, truskawki, winogrona
Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
PRZYPRAWY I ZIOŁAWskazane: czosnek, imbir, głóg, gorczyca, sos sojowy, kolendra, kurkuma, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, rumianek.
Obojętne: bazylia, cynamon, cząber, esencja migdałowa, gałka muszkatałowa, goździki, kminek, koperek, lipa, liść laurowy, majeranek, mięta, oregano, szczypiorek, tymianek, wanilia, wodorosty, ziele angielskie.
Unikać: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.
NAPOJE I ALKOHOLEWskazane: herbata zielona, kawa naturalna i bezkofeinowa, wino czerwone.
Obojętne: wino białe
Unikać: herbaty czarnej, coli, piwa, smakowych napoi gazowanych, wody gazowanej, wódki.
DODATKI I PRZYPRAWYWskazane: musztarda, sos sojowy.
Obojętne: cukier biały/brązowy, czekolada, drożdże, miód, sól morska.
Unikać: aspartamu, ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire, żelatyny.
Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):
- Oleje roślinne – wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów,
- Produkty sojowe – wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane,
- Warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit,
- Ananas – zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):
- Mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych,
- Nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych,
- Fasolka nerkowata – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
- Fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
- Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii.
Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"